bozyaka hukuk logo
EKİM 2024 HUKUKİ GELİŞMELER BÜLTENİ

Aylık Bültenler

EKİM 2024 HUKUKİ GELİŞMELER BÜLTENİ

Bozyaka Hukuk Bürosu olarak, müvekkillerimiz ve danışanlarımızın güncel hukuki gelişmelerden bilgi sahibi olabilmesi ve iletişimimizi güçlendirmek amacıyla hukuk dünyasındaki aylık gelişmeleri ve yayınlarımızı hazırladığımız bültenler ile siz değerli müvekkillerimiz ve danışanlarımıza sunmaktayız.

2024 yılı Ekim ayında hukuk dünyasında gerçekleşen gelişmeler ve yayınlarımız aşağıda detaylı olarak haberleştirilmiştir.

Keyifli okumalar dileriz.

 

A)    HUKUKİ GELİŞMELER

 

1-      Anayasa Mahkemesi Tarafından 23 Eylül 2012 – 30 Eylül 2024 Dönemine İlişkin İstatiksel Veriler Yayınlandı: Birinci Sırada Makul Sürede Yargılanma Hakkının İhlali Yer Almakta.

Bireysel başvurulara ilişkin istatiksel veriler, Anayasa Mahkemesi tarafından üç aylık periyotlarla yayınlanmakta. 1 Ekim 2024 Tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından yayınlanan veriler ise oldukça dikkat çekici. İstatistiklere göre bireysel başvuruların başladığı 2012 yılından bu yana toplam 633.488 bireysel başvuru yapılırken toplamda 527.803 başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından sonuçlandırıldı. Anayasa Mahkemesi’nin mevcuttaki derdest dosya sayısı ise 105.685. Anayasa Mahkemesi bu başvuruların 76.247’sı hakkında ihlal kararı verirken ihlal kararı verilen başvurular arasında ilk sırayı makul sürede yargılanma hakkı ihlalleri aldı. Adil yargılanma ve mülkiyet hakkına ilişkin kararlar da takiben ilk üç sırada yerini almakta. İstatiksel veriler, yargılama sürelerinin halen ülkemizdeki en önemli hukuksal sorunlar arasında yerini koruduğunu göstermekte.

 

2-     Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmî Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi;

Öğretmenlik Meslek Kanunu 18/10/2024 tarihinde resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun; öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atamaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları ile kariyer basamaklarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Düzenlemeye göre öğretmenler, akademide hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az 2 yazılı sınava girecek. Kanunun bazı maddeleri resmî gazetede yayınlanması tarihinde yürürlüğe girerken kalan maddeler 01/01/2025 ve 01/09/2025 tarihlerinde yürürlüğe girecek.

 

3-     Gider Avansı, Tanıklık Ücreti ve Hakem Ücretlerinde Değişiklik;

23 Ekim 2024 tarihinde resmî gazetede yayınlanan tarifeler ile gider avansı, hakem ücretleri ve tanıklık ücretlerinde değişiklikler yapılmıştır. Dava açılışında ödenecek olan gider avansı 400 TL olarak belirlenirken hakem ücretleri için ise %8 ile %0.01 arasında değişen nisbi ücretler tarifede yer bulmuştur. Tanıklık ücretlerine ilişkin yayınlanan tarife ile ise tanık ücretleri 100 TL ile 150 TL arasında karar verilmek üzere tespit edilmiştir.

 

4-     Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da Değişiklikler;

30 Ekim tarihinde resmî gazetede yayınlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile konut kredisi, tüketici kredisi, finansman, türev kredi sözleşmelerinin mesafeli satış sözleşmesi şeklinde düzenlenebilmesine imkân sağlanmıştır. Bununla birlikte kanunda düzenlenen yaptırımlarda artırıma gidilmiş ve yaptırımların caydırıcılığının sağlanması amaçlanmıştır. Bu yaptırımlar genel olarak Kanun’un 61. maddesine aykırı reklam faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlendiğinden reklam verenler, mecra kuruluşları ve reklam ajanslarını yakından ilgilendirmektedir. Gerçekleştirilen değişiklerle doğrudan satış sistemlerinin de tanımı yapılmıştır.

 

5-      Adli Yardım Yönetmeliğinde Gelişmeler;

Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile eğitim alma şartının yürürlüğü, 01.01.2025 tarihine kadar ertelenmiştir. Serbest çalışan avukatlar yanında bağlı çalışan avukatların da adli yardım sistemine dahil olması mevzuat güvencesine alınmıştır. Yönetmelik değişikliği ile adli yardım sürecinin usulüne ilişkin de birçok değişiklik ve düzenleme gerçekleştirilmiştir.

 

6-     TÜİK Verilerine Göre Eylül 2024 Kira Artış Oranı %62,02 Olarak Belirlendi;


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Ekim 2024 için kira artış oranı %62,02 olarak belirlendi. Kira sözleşmelerinde uygulanacak zam oranı, 12 aylık ortalama tüketici fiyat endeksi (TÜFE) dikkate alınarak hesaplandı.


Bu oran, kiracı ve ev sahipleri arasındaki kira artışlarında belirleyici olacak. Özellikle büyükşehirlerdeki konut kiralarında artan talep ve enflasyonun etkisiyle yükselen kira bedelleri, yeni sözleşmelerde bu oranın uygulanmasıyla daha da artış gösterebilir.


Ekim 2024 kira artış oranının, mevcut ekonomik koşullar altında kiracıların mali yükünü artıracağı ve konut piyasasında önemli bir etki yaratacağı tahmin ediliyor.


7-     Sermaye Artırımı ve Yeni Şirket Kuruluşlarında HTS Üzerinden Ödeme Usulü;

4054 Sayılı Kanun Uyarınca Anonim ve Limited Şirketlerin Yapacakları Ödemelere İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2017/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile birlikte Yeni kurulacak olan anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıkların sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde dördünün tahsiline ilişkin Harç Takip Sistemi (HTS) üzerinden tahsil usulü getirilmiştir.


8-     Çalışma İzni Muafiyetlerinde Yeni Süreler;

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyet başvurularının yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içerisinde yapılabilmesi ve 48 inci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamında yapılan (ithal ve ihraç edilen makine ve teçhizatın bakım, onarım ve eğitimi ile sınırötesi hizmet sunucuları) bakımından 6 ay, diğer çalışma izni muafiyetlerinde ise 12 aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında tekrar başvuru yapılamaması düzenlenmiştir.

 

B)    EYLÜL AYINDA ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN VERİLEN KARARLAR;

Anayasa Mahkemesi 2024 Yılı Ekim ayında birçok önemli kararını yayınlamış ve bu kararlardan bazıları kamuoyunda da çokça yer bulmuştur. Bu kararlardan bazıları özetleri ve kararların bağlantıları ile birlikte aşağıda yer almaktadır.

a)     Sanığın gösterdiği tanık beyanları karşısında katılan ve katılanın gösterdiği tanık beyanlarına üstünlük tanınmasına ve gerekçeli kararda tanık beyanlarına ne sebeple itibar edildiğinin açıklanmadığı yargılamaya ilişkin başvuruda Anayasa Mahkemesi başvurunun kabul edilebilir olduğuna, silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241002-7.pdf

 

b)    İkale sözleşmesinin baskıyla imzalatıldığı sebebine dayalı olan işe iade yargılamasında delillerin hatalı değerlendirilmesi sonucu adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddia edilen başvuruda, Anayasa Mahkemesi, Bölge Adliye Mahkemesi tarafından tanık delillerin yok sayılması dolayısıyla başvurunun kabul edilebilir olduğuna ve hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241003-6.pdf

 

c)     Olağanüstü hâl kapsamında kamu görevinden çıkarıldıktan sonra görevine iade edilen davacının manevi zararlarının tazmini amacıyla açtığı davada Mahkeme tarafından tazminat talebinde bulunmayı engelleyen Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun’un 2/2. Maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varmış ve hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur. Anayasa Mahkemesi, hükmün kişinin maddi ve manevi varlığına yönelik müdahalelere karşı etkili giderim mekanizması sağlama yükümlülüğüyle bağdaşmadığı gerekçesiyle oybirliği ile ilgili kanun hükmünün iptaline karar vermiştir.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241007-5.pdf

 

d)    Tasarrufun iptali davasının istinaf incelemesinde İcra İflas Kanunu’nun “İvazsız tasarrufların butlanı” başlıklı 278. Maddesinde yer alan ve kanun hükmü gereği bağışlama gibi sayılan hallerden “evlat edinenle evlatlık arasındaki ivazlı tasarruflar” maddesinin mahkemece Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varılarak iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuş ve Anayasa Mahkemesi tarafından başvurunun kabul edilebilir olduğuna ve iptaline karar verilmiştir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241022-7.pdf

 

e)     Ortaklığın giderilmesi davasında dava dilekçesinde davalıların adreslerinin ve kimlik numaralarının davacı tarafından bildirilmemesi sebebiyle mahkemece verilen kesin süreye rağmen eksikliğin tamamlanmaması gerekçesiyle davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi üzerine başvurucu tarafından mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştur. Anayasa Mahkemesi başvurunun kabul edilebilir olduğuna ve başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/10/20241022-9.pdf

 

C)    DÜNYADAN HUKUKSAL HABERLER;

 

1.     Meksika’dan Dünyada İlk Yargı Reformu: Meksika Tüm Hakimlerin Seçim ile Görev Yapacağı İlk Ülke Oldu;

Meksika Senatosu 11 Eylül 2024'te tartışmalı yargı reformunu onayladı. Meksikalı yargı mensupları ve avukatların büyük tepkisini çeken düzenlemeler, senatoya zorlama girmeyi de içeren bir dizi protestoya yol açtı. Reform, Meksika'nın yargıç seçiminde atamaya dayalı sistemini, Kongre tarafından önceden seçilen yargıçların halk oylamasıyla seçildiği ve her yargıcın yenilenebilir dokuz yıllık bir dönem için görev yaptığı bir sistemle değiştirdi. Bu şekilde Meksika, dünyada tüm yargıçların seçim ile görev yaptığı ilk ülke oldu.

Aynı reform kapsamında yüksek mahkeme yargıçlarının sayısı 12’den 9’a indirilirken görev süreleri 12 yıl ile sınırlandırıldı.

Reform, yozlaşmış yargıçların yargıda daha büyük yer bulmasına ve yargı sisteminin de bu şekilde yargı sisteminin daha da yozlaşmasına yol açacağı şeklinde eleştirilirken büyük protestolara dönüşen bu eleştiriler ülke çapında geniş yer buldu.  Düzenlemeler kapsamında yargı mensuplarının daha önce aldıkları ödenek ve maaşları önemli ölçüde azaltırken, yargı denetimi ve hesap verebilirliği için yeni bir mahkeme de kurulmakta.

2.       Birleşik Krallık’tan Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı: İlk Dumansız Nesil;

Birleşik Krallık Avam Kamarası, her yıl tütün satın alma yasal yaşını sınırlandırarak "ilk dumansız nesil" yaratmayı amaçlayan Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine başladı. Yasa tasarısı eski başbakan Rishi Sunak'ın hükümeti sırasında önerilmişti.

Yasa tasarısının mevcut haline göre; 1 Ocak 2009’dan sonra doğan kişilere tütün, sigara kağıdı veya herhangi bir bitkisel sigara ürünü satışı tamamen yasaklanacak. Aynı düzenleme ile ; 1 Ocak 2009’dan sonra doğan kişiler için bu ürünleri almak da suç haline gelecek. Benzer şekilde buharlı sigara ürünleri de dahil olmak üzere bu ürünlerin reklam ve tanıtımı üzerinde de bazı kontrol hükümleri getiriliyor. Elektronik sigaraların da kullanımı bazı alanlarda yasaklanarak “buharsız ve ısıtmalı tütünsüz yerler” oluşturulacak.

Birleşik Krallık ve dünyada tüketimi giderek artan “Elektronik Sigara” adı verilen ısıtmalı ve buharlı tütün ürünlerinin kullanımının giderek yaygınlaştığı ve bu durumun önemli sağlık sorunlarına da yol açabildiği bilinen bir gerçek.

Bununla birlikte söz konusu düzenlemenin insan hak ve özgürlükleri kapsamında da yeni tartışmalara yol açtığı ve fikir ayrılıklarının mevcut olduğu gözlenmekte. 


 Bültenimizde Manisa Avukatı olarak hem Manisa'da Avukatları ve vatandaşları ilgilendiren hukuki gelişmelere hem de ülkemizdeki hukuki gelişmelere yer verilmiştir. 

Saygılarımızla.

BOZYAKA HUKUK BÜROSU

Manisa/ Türkiye